torstai 13. marraskuuta 2008

Ei aina voi sataa!


Kuva on liikenneturvan sivuilta.

Taas on harmaata ja sateista. Miten aina ja koko ajan voi sataa? Miksi ihmeessä ihmiset eivät kaupungissa käytä heijastimia? Tai ylipäänsä missään? Miksi pyöräilijöillä ei ole kulkineissaan valoja tai aina edes heijastimia? Yritä siinä nyt sitten nähdä tuhatta ja sataa mäkeä alas viilettävä musta hahmo mustalta märältä asvaltilta sateen täplittämien auton sivuikkunoiden läpi. Tänään aamulla joku fiksu vanhempi tuli valottomalla fillarilla mäkeä alas vauhdikkaasti - oikeaoppisesti ajoradalla. Hurjinta oli, että turvaistuimessa kyydissä oli lapsukainen. Mitähän tälläkin ihmisellä päässä liikkui kun ajeli ilman valoja ja kunnon heijastimia vaatteissa? Liikenneturvan viikon vinkki koskee juuri tätä asiaa. Ihan oikeasti - mikä siinä valon ja heijastinten käyttämisessä on niin vaikeaa?! Oma empiirinen havaintoni on, että lähes kellään ei kaupungissa ole heijastinta vaatteissa tai valoa pyörässä.

Omasta mielestäni pieni ledilamppu taskussa (ja sieltä tarvittaessa siinä ohjaustangossa) ja pari heijastinta vaatteissa ei ole mikään vaikea juttu toteuttaa - eikä kallis. Mieluummin näyn kuin jään auton alle. Kannattaa katsoa tuolta Liikenneturvan linkistä noita tilastoja ja miettiä asiaa omalta kohdaltaan. Arviolta puolet kuolemantapauksista olisi voitu välttää käyttämällä heijastinta.

2 kommenttia:

Sonya kirjoitti...

tää on niin totta! ja monesti pyöräilijät ilman valoja ovat lapsia, jotka ajelevat holtittomasti- haloo vanhemmat! Täällä maalla monet käyttävät sitä keltaista turvaliiviä ollessaan lenkillä, ja nyt olen itsekin alkanut sellaisen puolestapuhujaksi...

Anonyymi kirjoitti...

Totta puhut, heijastin on halpa henkivakuutus..

-wiltteri-