keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Piirakoita paistamassa

 

 

 

 
<
 

 

 

 

Olen tällä viikolla viettänyt pari iltaa mukavissa merkeissä. Leivottiin nimittäin kaiken maailman karjalaiset piirakat tsupukoista sultsinoihin ja riisipyörösistä parsinpiiraisiin. Tässä kuvasarjassa syntyvät minun ensimmäiset karjalanpiirakkani.

Aloitetaan puuron keitolla ja annetaan sen vetäytyä 4-5 tuntia. Kuumaa puuroa ei piirakoihin laiteta, eikä valmista jäähtynyttä puuroa enää koskaan ohenneta maidolla vaan joko kananmunalla tai vedellä. Näin voi välttää täytteen kuohumisen. Sitten valmistetaan taikina, pyöritellään siitä ensin pieniä palleroita, sitten litistellään palleroista kakkaroita ja lopuksi vielä ajellaan kakkarat pulikalla paperinohuiksi piirakkapohjiksi. Pallerot, kakkarat ja piirakkapohjat kannattaa pitää kannen tai muovin alla etteivät ne kuivu. Seuraavaksi otetaan täytettä, sitä ajoissa valmistettua riisipuuroa, perunasosetta tai ohrapuuroa, ja täytetään piiras niin, että reunoille jää pari senttiä rypytysvaraa. Tämän jälkeen kauniisti etusormilla rypytetään - eikä sitten saa nipistellä! Piirakat paistetaan kuumassa uunissa ja uitetaan vesi-voi tai maito-voi -seoksessa. Sitten keitetään teetä ja istahdetaan piirasherkun ääreen nautiskelemaan! Näitä leivonnaisia ei muuten kannata sekoittaa kaupassa myytäviin teollisiin riisipiirakoihin. Ovat nimittäin täysin eri rotua...

8 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Näyttävät herkullisilta. Maistuis varmaan mullekki.

Josie kirjoitti...

;o) Taitaisipa maistua!

Wiltteri kirjoitti...

Hyvännäköisiä! Mulla vaan on tuo ruisallergia... :( Mut ei niitä kai aina tartte tehdä ruisjauhoihin..

Arto Painilainen kirjoitti...

Ja mulle myös. - Hyvää ja makoisaa viikonloppua Sinulle, Josie.

Kasselin kyyhky kirjoitti...

Herkullisen näköisiä. Itse tein vuosi sitten viimeksi karjalan piirakoita. Mieli tekisi syödä, mutta kyllä niissä aika iso työ on.

Josie kirjoitti...

Wiltteri: Eiköhän noihin voisi jonkin muunkin taikinaversion kehitellä!
Kuntoguru: Kiitos - mukavaa viikonloppua myös sinulle!
Anne: Onhan niissä oma hommansa, mutta toisaalta se on ainakin porukassa oikein hauskaa. Sitä paitsi joka haluaa säästää aikaa, käyttää pohjien tekemiseen pastakonetta... Toimii!

Marika kirjoitti...

Aivan ihanan herkullisen näköisiä piirakoita! Ja totta puhut, ei ne ole yhtään sama asia kuin kaupan piirakat, tuoreena ja lämpimänä itse tehdyt on omaa luokkaansa. Vaikka näpertelynsä niissäkin, mutta itse kun teen niin teen jo saman tien 100-200 kpl ja pakastan suurimman osan raakana (ensin leikkuulaudan päällä ja kohmeloisina pussitan), sieltä voi sitten aina paistaa tarpeellisen määrän :)

Josie kirjoitti...

Pitäisi varmaan tehdä juuri noin. Omia raakapakastepiirakoita, siis. Käytätkö pastakonetta kuorten tekoon vai ajeletko pulikalla? Sulatatko piirakat ennen paistamista vai tyrkkäätkö suoraan kuumaan uuniin? Aion ehdottomasti kokeilla tätä!