tiistai 13. tammikuuta 2009

Henkistä hyvinvointia kasvattamassa


Näin vuodenvaihteen jälkeen monelle tulee mieleen ryhtyä kohottamaan kuntoa, laihduttamaan tai muuten vaan kohentamaan omaa hyvinvointia. Oma motivaatio tuo onnistumisia näissä asioissa. Elämää helpottaa myös se, että tekee selkeitä tavoitteita itselleen - kun tavoite on selvänä mielessä, niin siihen vieviä valintoja on helpompi tehdä. Pienistä takapakeista ei kannata luovuttaa, ne kuuluvat oppimiseen!

Erilaiset elämäntilanteet tulevat ja menevät. Välillä kannattaa pysähtyä miettimään, miltä tuntuu juuri nyt? Mitkä ovat ne osa-alueet, jotka antavat elämään puhtia? Puntaroimalla ja pohtimalla kokonaisuutta oppii tiedostamaan voimavarojensa lähteet. Henkinen hyvinvointi paranee, kun oppii tunnistamaan mahdolliset stressin ja uupumuksen oireet ajoissa. Uskaltaa joskus ottaa rennosti ja rauhoittua.

Minä olen viimeisen vuoden ajan pyrkinyt tekemään enemmän niitä asioita, joista nautin. Henkiselle hyvinvoinnille tällä on valtava merkitys! Löysin alla olevan listauksen asioista, jotka tukevat henkistä hyvinvointia - ajattelepa hetki näitä asioita ja pohdi missä sinulla menee hyvin ja mitä voisit kohentaa. Tärkeintä on, että tartut rohkeasti toimeen ja ryhdyt kehittämään itseäsi.

- Itsensä arvostaminen
- Kyky ja halu oppia
- Kokemus tarpeellisuudesta omassa yhteisössä
- Läheiset ihmiset
- Mielekäs tehtävä: työ tai harrastus
- Taito puhua mieltä painavista asioista
- Kyky selvittää ristiriitoja
- Riittävä aineellinen perusturva, kuten kohtuullinen toimeentulo ja turvallinen asuinympäristö

Ai miksi tätä pohdin - no, lueskelin töissä hyvinvointitilastoja.

Ei kommentteja: